KÜÇÜK ŞİRİN BALIKÇI KASABASI SIĞACIK
right
left

Sığacık

Seferihisar merkezinden yaklaşık olarak 5 kilometre uzakta olan ve Osmanlı zamanında Kanunî Sultan Süleyman tarafından Rodos seferi öncesinde yeniden yaptırılan kalenin içerisine kurulan Sığacık şimdilerde bu kalenin insana huzur veren dokusu ile bağdaştırılmış durumda.

 

Sığacık Kalesi / Kaleiçi

Kalenin tarihi geçmişinin ise Selçuklu dönemine ait olduğu biliniyor. Bölgede çok sık deprem olması sebebiyle kale çok sık tadilata ihtiyaç duysa da en son Piri Reis önerisi ile Kanunî tarafından yeniden inşa ettirilmiş ve o haliyle günümüze kadar gelmiştir.

Sığacık’ın en popüler lokasyonu olan ve Kaleiçi olarak da adlandırılan Sığacık Kalesi, 1970’li yılların sonuna kadar akşam 22:00 sonrasında kapıları kapanan tarihî bir gezi lokasyonuyken, şimdilerde günün her saati açık olan ve içerisinde pek çok işletmenin aktif olarak hizmet verdiği bir yer haline gelmiştir.

 

Sığacık Pazarı

Tıpkı Cittaslow gibi İtalya merkezli bir akım olan Slow Food, Sığacık Pazarı’nın varoluş nedeni olmayı başarıyor. Hazır yemeklerin insan yaşamına hem fiziksel hem de ruhsal etkileri olduğunun kanıtlandığı günümüzde, Slow Food akımının destekçilerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Üretimde geleneksel yöntemlerin desteklendiği, organik ve ekolojik malzemeler ile yemek hazırlamaya dayanan aslında sağlıklı olduğu kadar lezzetli de bir akım olan Slow Food tüm güzelliği ile bu pazarda yaşatılıyor. Cumartesi günleri Kaleiçi’nde dükkânı ya da evi olanlar tarafından açılan tezgâhlar pazar günleri tezgâhı olan herkesin işinin başına geçmesi ile bir şölen havası yaratmayı başarıyor. Pazar günü tüm tezgâhların açılması ile birlikte Kaleiçi sokaklarını dolduracak bir kalabalığa ev sahipliği yapan pazarda genel olarak ev hanımlarının hâkimiyeti var. Organik ve ekolojik malzemeler ile hazırlanan ürünler, anne eli değişmiş gibi kavramının çok daha ötesinde bir lezzet deneyimi sunarken bölgenin sürekli olarak canlı kalmasının da temelini oluşturuyor.

 

Teos Marina

Deniz üzerinde 480, karada 80 tekne kapasitesi ile her zaman liman olarak kullanılan bölgeye yeniden inşa edilen marina, sunduğu hizmetlerle bölgenin kalkınmasında oldukça önemli bir role sahip. İçerisindeki spor alanlarının ve işletmelerin halkın kullanıma açık olması, Teos Marina’nın ilgi görmesinde büyük etkiye sahip. 3000 yıldır liman kenti olarak bilinen Teos’un bu adının korunmasında etkisini uzun yılar boyunca koruması beklenen marina, Türkiye’deki marina sayısının arttırılması amacı ile yapılan planlamaların bir parçası olarak hizmete açılmıştır.

Bisiklet Dostu

Seferihisar, Türkiye için ilkleri yaşatan şehir olarak da bilinmektedir. İlk Cittaslow unvanlı şehir olmasının yanı sıra Avrupa Bisiklet Rotası Ağı’na katılım sağlayan ilk Türk kenti olan Seferihisar, bu sayede yaklaşık 6000 kilometre uzunluğa sahip bir rotanın önemli bir parçası oldu. Bu girişim kapsamında Bisiklet Park Yeri yapılan Seferihisar, sınırları içerisinde bulunan tarihî değerlerin de tüm dünya tarafından tanınmasına olanak sağlıyor. Seferihisar Belediyesi, Sığacık Liman Caddesi ve Seferihisar Atatürk Meydanı’nda bulunan park yerlerinde aynı zamanda Avrupa Bisiklet Rotası Ağı hakkında bilgi almak da mümkün. 11 ülkenin katılımı ile oluşturulan ağ sayesinde bölgede bisiklete binme oranı da artıyor. Geniş coğrafyası ve sakin yaşamı sayesinde bisiklete binmenin oldukça keyifli olduğu bölgede işletmeler de bu durumu destekliyor.

 

Mandalina Şenliği

1999 yılından bu yana her yıl sonbaharda Sığacık’ta düzenlenen Mandalina Şenliği, bölgenin kalkınmasında etkili olan organizasyonlar arasında yer alıyor. Turuncu Bayram olarak da bilinen ve yoğun olarak hafta sonuna denk gelen bir 3 günü kapsayacak şekilde organize edilen şenlikler dünyanın en iyi satsuma mandalinasının yetiştiren Seferihisarlı üreticilerin katılımı ile düzenleniyor. Organizasyon kapsamında yarışmalar, konserler ve aktiviteler düzenlenirken aynı zamanda mandalinalı ilginç lezzetler de sunuluyor. En İyi Mandalina Yetiştiricisi’nin de seçildiği şenlik, Türkiye’nin dört bir yanından üreticileri ve halkı keyifli bir zaman geçirmek ve yerli üretimi desteklemek için organize edilmekte.